ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
Η αιματολογία είναι κλάδος της ιατρικής και άλλων βιολογικών επιστημών που επικεντρώνεται στη μελέτη του αιμοποιητικού συστήματος.
Στο αιματολογικό τμήμα του εργαστηρίου μας με τη βοήθεια σύγχρονων αναλυτών και την εμπειρία του προσωπικού μας πραγματοποιούνται όλες οι βασικές και
εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις.
Η βασική εξέταση της αιματολογίας είναι η Γενική αίματος, εξέταση που χρησιμεύει για τον έλεγχο διαταραχών όπως η αναιμία, οι λοιμώξεις, διαταραχές των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της πήξης του αίματος.
Πρόκειται για ένα σύνολο εξετάσεων που επιτρέπουν την διερεύνηση των συστατικών του αίματος.
Η ΓΑ περιλαμβάνει την μέτρηση του πλήθους των λευκών αιμοσφαιρίων και τον Λευκοκυτταρικό τύπο, ο οποίος διαχωρίζει σε πέντε κατηγορίες τα λευκά αιμοσφαιρία (WBC):
τα ουδετερόφιλα, τα λεμφοκύτταρα, τα μονοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα και τα βασεόφιλα. Επίσης περιλαμβάνει την μέτρηση του πλήθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την μέτρηση της ποσότητας της αιμοσφαιρίνης που αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη για τη μεταφορά του οξυγόνου, τον αιματοκρίτη που μετράει το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανά μονάδα όγκου αίματος.
Τέλος μετράει το πλήθος των αιμοπεταλίων ανά μονάδα όγκου αίματος, τον μέσο όγκο αιμοπεταλίων (MPV) που δίνει πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή αιμοπεταλίων στο μυελό των οστών, τον μέσο όγκο ερυθρών (MCV) και τη μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης (MCH).
Στα βρέφη και τα παιδιά οι φυσιολογικές τιμές της ΓΑ μπορεί να διαφέρουν και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
Εκτός από την γενική αίματος στις αιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνονται επίσης:
- Ο προσδιορισμός της ομάδας αίματος
- Η μικροσκόπηση επιχρίσματος περιφερικού αίματος
- Η μέτρηση των δικτυοερυθροκυττάρων, που χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της ερυθροποιητικής δραστηριότητας του μυελού των οστών στην αναιμία και σε άλλες αιματολογικές καταστάσεις.
- Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ESR), που είναι ένας γενικός δείκτης φλεγμονής.
- Καθώς και διάφορες αναλύσεις για διαταραχές των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και της πήξης του αίματος.
BIOXHMIKO
Οι βιοχημικές εξετάσεις αποσκοπούν στην διερεύνηση της λειτουργίας ζωτικών οργάνων του οργανισμού ελέγχοντας τη νεφρική, ηπατική, παγκρεατική, καρδιακή λειτουργία καθώς και τη μεταβολική λειτουργία.
Το εργαστήριο μας είναι εξοπλισμένο με βιοχημικό αναλυτή τελευταίας τεχνολογίας για την διασφάλιση ακριβούς και άμεσου αποτελέσματος.
Πιο συγκεκριμένα μέσω των βιοχημικών εξετάσεων μπορούμε να προβούμε ενδεικτικά στους πιο κάτω ελέγχους:
- Καρδιολογικό έλεγχο: Οι σχετικές αναλύσεις είναι η Κρεατινική κινάση και ισοένζυμα (CK, CK-MB), η γαλακτική δεϋδρογενάση (LDH), η οξαλοξική τρανσαμινάση, η Τροπονίνη Ι, το πεπτίδιο ΒΝΡ το οποίο χρησιμοποιείται στη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και αρκετές μελέτες το προτείνουν ως ισχυρό προγνωστικό παράγοντα θνησιμότητας.
- Λιπιδαιμικός έλεγχος: τα λιπίδια στο αίμα μας είναι η ολική χοληστερόλη, HDL και LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, απολιποπρωτεϊνες ApoA1, ApoB, Lp(α). Η μέτρηση τους χρησιμοποιείται στη διάγνωση και παρακολούθηση της θεραπείας των διαταραχών των λιπιδίων και των λιποπρωτεϊνών, της αθηροσκλήρωσης και της εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου, παθήσεων του ήπατος και των νεφρών, του σακχαρώδη διαβήτη και άλλων νοσημάτων του μεταβολισμού των λιπιδίων και διαφόρων ενδοκρινικών διαταραχών.
- Ηπατικός έλεγχος: Οι σχετικές αναλύσεις είναι ο έλεγχος της Χολερυθρίνης (ολικής και άμεσου), της οξαλοξεικής και πυροσταφυλικής τρανσαμινάση, της γαλακτικής δεϋδρογενάσης, της γ-γλουταμύλ-τρανσφεράσης, της αμυλάσης, λιπάσης, αλκαλικής φωσφατάσης και αμμωνίας.
- Έλεγχος νεφρικής λειτουργίας: Για τα έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών ελέγχονται τα ολικά λευκώματα,οι λευκωματίνες, και οι σφαιρίνες, η ουρία και η κρεατινίνη ορού και ούρων, η κάθαρση κρεατινίνης, το ουρικό οξύ, καθώς και τα ιόντα ορού και ούρων (νάτριο, κάλιο, χλώριο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο).
- Διαβητολογικός έλεγχος: Οι πιο συνηθισμένες αναλύσεις για διαβητολογικό έλεγχο είναι η γλυκόζη,η καμπύλη σακχάρου και η φρουκτοζαμίνη καθώς και η μέτρηση της HBA1C γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
- Άλλες βιοχημικές εξετάσεις είναι ο σίδηρος, η τρανσφερίνη, η σερουλοπλασμίνη, η ψευδο-χολινεστεράση, το γαλακτικό οξύ,η γλυκόζο-6- φωσφορική δεϋδρογενάση (G-6-PDΗ),και η ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων.
ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ
Η Ανοσολογία αποτελεί έναν κλάδο των Ιατρικών και Βιολογικών επιστημών που μελετά τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος κάτω από φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις.
Η συνεχής εξέλιξη στον κλάδο των Βιοιατρικών επιστημών, η ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων ανοσολογικών δεικτών και οι ποικίλες μέθοδοι που εφαρμόζονται αποτελούν επιτεύγματα της τελευταίας τεχνολογίας και, συμβάλλοντας σημαντικά στην διερεύνηση των νοσημάτων, στον έλεγχο της πορείας της νόσου και την διαχείριση της θεραπείας.
Τα κύρια πεδία όπου οι ανοσολογικοί δείκτες χρησιμοποιούνται για την εργαστηριακή διάγνωση είναι:
- Αυτοάνοσα νοσήματα (Ρευματοειδής αρθρίτιδα, SLE, Συστηματικές αγγειίτιδες κ.α.)
- Αντιγόνα Ιστοσυμβατότητας
- Ανοσοανεπάρκειες
- Αιματολογικά νοσήματα
- Έλεγχος λοιμωδών νοσημάτων
- Έλεγχος αλλεργιών
Στις ανοσολογικές εξετάσεις περιλαμβάνονται :
- Διερεύνηση αυτοάνοσων νοσημάτων (Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, κλπ), οι σχετικές εξετάσεις είναι οι ASMA, anti-ssDNA, anti-MPO, anti-PR3, anti-Jo-1, anti-AChRA, Abs ενδομύιου, anti-Scl-70, aPS-G, aPS-M, ACA, ANA, AMA, aCL, anti-CCP, anti- dsDNA, Abs έναντι γλιαδίνης, anti-β2 GPI, anti-SS, anti-Sm, anti-MPO.
- Ανίχνευση αντιγόνου των ιών και αντισωμάτων έναντι ιών όπως HSV, Brucella, H.pylori, Listeria, B.burgdorferi, EBV, VZV, Rubella, Measles, Mumps, Parvo B19, Toxoplasma, HAV, HBV, HCV, HIV, CMV.
- Έλεγχος συνάφειας ( avidity ) .
- Έλεγχος αντισωμάτων για Ερυθρά (Rubella IgG , IgM ), Κυτταρομεγαλοιό ( CMV IgG , IgM), Τοξόπλασμα GONDII (Toxo IgG , IgM), Τρεπονήματος- Συφυλη (IgG , IgM FTA-ABS), Έρπη (HSV-1 και HSV-2)
- Έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (RPR, TPHA, FTA-ABS,Chlamydia ABs).
- Αναζήτηση αλλεργιογόνων (RAST Test).
- Προσδιορισμός ανοσοσφαιρινών και κυτταροκινών
ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ
Οι ορμονολογικές εξετάσεις αφορούν σε μετρήσεις ορμονών, και χρησιμεύουν στον έλεγχο ενδοκρινών αδένων και παθήσεων που σχετίζονται με αυτούς. Στο ορμονολογικό τμήμα εκτελούνται εξετάσεις για τον εργαστηριακό έλεγχο των ορμονικών παθήσεων όπως:
- 'Ελεγχος Θυρεοειδούς Αδένα (Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH), Θυροξίνη (Τ4), Τριιωδοθυρονίνη (Τ3), Ελεύθερη Θυροξίνη (FT4), Ελεύθερη Τριιωδοθυρονίνη (FT3), Anti-TPO Αντισώματα, Anti-TG Αντισώματα, Anti-TSH-R Αντισώματα (TSI), Θυρεοσφαιρίνη (TG)
- 'Ελεγχος Παραθυρεοειδούς Αδένα (PTH)
- 'Ελεγχος Επινεφριδίων (Κορτιζόλη ορού, Κορτιζόλη ούρων 24ωρου, Θειϊκή Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA-S), 17-ΟΗ-Προγεστερόνη, ACTH)
- 'Ελεγχος υπόφυσης , ενός μικρού οργάνου με μεγάλη σημασία για το μεταβολισμό. Διαταραχές του αδένα της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ενδοκρινικές διαταραχές και έντονα συμπτώματα.(Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), 17-β-Οιστραδιόλη (E2), Προγεστερόνη (PRG), Προλακτίνη (PRL), Ολική τεστοστερόνη).
- 'Ελεγχος Ανδρικής – Γυναικείας υπογονιμότητας (FSH, LH, προλακτίνη, DHEA-S, DHEA, Δ4 ανδροστενδιόνη, 17-OH PRG, οιστρόνη E1, οιστριόλη E3)
- 'Ελεγχος Κύησης (β-HCG, PAPP-Α, sFLT-1, PIGF)
- Έλεγχος Οστεοπόρωσης (PTH, βιταμίνη D3, οστεοκαλσίνη, αλκαλική φωσφατάση οστών – BAP, P1NP, Β-crosslaps, CTX ούρων)
Γενικά οι τιμές των ορμονολογικών εξετάσεων επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες και μπορεί να διαφέρουν ακόμα και κατά την διάρκεια της μέρας, έτσι θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Ενδεικτικά:
- ΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ (CT) : Απαιτείται νηστεία για 8 ώρες. Η λήψη καλό είναι να γίνεται πρωινή ώρα.
- ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ (INS), ΠΡΟΪΝΣΟΥΛΙΝΗ : Νηστεία 8 ωρών. Συνιστάται πρωινή αιμοληψία.
- ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH) : Απαιτείται νηστεία για 8 ώρες και πλήρης ακινησία για 30 λεπτά για αποφυγή του stress, το οποίο προκαλεί αύξηση της ορμόνης.
- ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ (5-ΟΗ ΤΡΥΠΤΑΜΙΝΗ) : Πρέπει να αποφεύγεται η λήψη για 3 ημέρες φαρμάκων που αναστέλλουν την οξείδαση της μονοαμίνης, ακόμη να αποφεύγονται ντομάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα, μελιτζάνες, κάστανα.
- ΓΑΣΤΡΙΝΗ : Πρέπει ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες πριν την αιμοληψία. Η τιμή της εξέτασης αυξάνεται μετά από γεύμα με ζωϊκές πρωτεϊνες.
- Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ (Δ4Α) : Απαιτείται πρωινή λήψη λόγω της ημερήσιας διακύμανσης των επιπέδων. Καλό είναι η λήψη να γίνεται τις πρώτες 5 ή τις 15 τελευταίες μέρες του κύκλου.
- ΘΥΡΟΞΙΝΗ (ΤΤ4), ΘΥΡΟΞΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (FT4) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία. Αν βρίσκεται υπό θεραπευτική αγωγή η αιμοληψία πρέπει να γίνει πριν τη λήψη της προγραμματισμένης θεραπευτικής δόσης.
- ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ : Νηστικός και χωρίς να έχει καπνίσει για 4 ώρες πριν την αιμοληψία. Απαγορεύεται για 6 ημέρες πριν την αιμοληψία η διατροφή με καρύδια, μπανάνες, καφέ, τσάι, βανίλια, αρωματικά μήλα. Απαγορεύεται επίσης η λήψη των εξής φαρμάκων 3 ημέρες πριν την αιμοληψία : α – μεθυλντόπα, μεθεναμίνη, υδραλαζίνη, αμπικιλλίνη, σουλφοναμίδες.
- ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την αιμοληψία. Η αιμοληψία πρέπει να γίνεται το πρωί.
- ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (ΡΤΗ) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για 12 ώρες πριν την αιμοληψία η οποία πρέπει να γίνεται πρωί (7-10 π.μ).
- ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ (PRL) : Η αιμοληψία πρέπει να γίνεται πρωί με την προϋπόθεση ο εξεταζόμενος να έχει ξυπνήσει 2-3 ώρες πριν. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται για 2 ημέρες πριν την αιμοληψία η χρήση φαινοθειαζινών, οιστρογόνων, αντιυπερτασικών, αμφεταμινών, αμεθυλντόπα.
- ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία η οποία θα πρέπει να γίνεται το πρωί (8-10 π.μ).
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
Η Μικροβιολογία αποτελεί κλάδο της Ιατρικής που επικεντρώνεται στη μελέτη των μικροοργανισμών, στις διαφορετικές στους ιδιότητες, καθώς και στις κλινικές εφαρμογές τους. Στο Μικροβιολογικό τμήμα του εργαστηρίου εκτελούνται τόσο άμεσες μικροβιολογικές εξετάσεις όσο και καλλιέργειες βιολογικών υγρών, που μπορούν να λειτουργήσουν είτε προληπτικά για την αποφυγή κάποιας λοίμωξης είτε ως μέσο παρακολούθησης κάποιας χρόνιας λοίμωξης.
Οι κυριότερες εξετάσεις του μικροβιολογικού τμήματος μας είναι:
- Καλλιέργεια βιολογικών δειγμάτων (ούρα, κόπρανα, σπέρμα, κολπικό έκκριμα, υγρό τραύματος, δερματικές βλάβες, οφθαλμικό έκκριμα, προστατικό έκκριμα, πτύελα, τραχηλικό επίχρισμα, φαρυγγικό επίχρισμα, ουρηθρικό έκκριμα, ρινικό έκκριμα, πύον)
- Απομόνωση, ταυτοποίηση και τυποποίηση μικροβίων
- Έλεγχος ευαισθησίας στα αντιβιοτικά.
- Αντιβιόγραμμα για βακτήρια με πολυαντοχή στα αντιβιοτικά
- Αντιβιόγραμμα για μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα
- Mυκητόγραμμα / καλλιέργεια για ανίχνευση διαφόρων ειδών Μυκήτων
- Έλεγχος ESBL
- Strept TEST
- Καλλιέργεια Ξέσματος Νυχιών (χεριών-ποδιών) και από διάφορες δερματολογικές παθήσεις.